GC12TPC

2    Alcatraz

A L C A T R A Z – U. S.


 

 


Dvě míle od pobreží kalifornského města San Franciska se rozkládá nevelký ostrov o ploše pěti hektarů. Při vyslovení jeho jména naskakovala i těm nejotrlejším zločincům na těle husí kůže a poléval je studený pot. Na ostrově totiž stálo „nejbezpečnější“ vězení na světě – legendární Alcatraz.

V bývalé vojenské pevnosti bylo zřízeno celkem 600 cel vybavených mřížemi ze speciálně nepřepilovatelné oceli. Každá cela byla určena jen pro jednoho vězně. Každý jeho pohyb byl kontrolován dvěma na sobě nezávislými dozorci. Jeden z nich byl vždy vyzbrojen samopalem. Celá pevnost pak byla pod neustálým dohledem dalších dozorců z šesti strážných veží.

Smyslem tohoto projektu byla nejen absolutní izolace zločinců, ale i jejich tvrdé potrestání – bez jakékoliv formy převýchovy. Pro vězně platil absolutní zákaz hovoru. Za sebemenší přestupek proti vězeňskému řádu následoval další trest – pobyt v neosvětlené kobce v podzemí. Zde byl provinilec svlečen donaha a spoután tak, že celý den musel prostát. V noci mu pak za lůžko sloužila podlaha. Jedinou potravou byl chléb a voda. Jednou za pět dní dostal kousek masa. Tento trest mohl trvat i měsíce. Výjimečně i roky.



A L C A T R A Z – C. Z.



 


Pět kilometrů od severomoravského města Ostravy se rozkládá nevelký ostrov o ploše asi dvou aru. Při vyslovení jeho jména naskakuje i tem nejotrlejším kešerům na těle husí kůže a poleva je studeny pot. Na ostrove totiž stoji „nejbezpecnejsi“ misto na ulozeni kesky na svete – legendarni Alcatraz.

V byvale vojenske pevnosti je zrizena vsehovsudy jedna jedina keska z obycejneho prepilovatelneho plastu vybavena logbookem, tuzkou a par drobnostma. Tato jedina keska je urcena pro vsechny kesery. Jejich kazdy pohyb je kontrolovan minimalne dvema na sobe nezavislymi rybari. Jeden z nich je vzdy vyzbrojen udici. Cela pevnost je pak pod neustalym dohledem dalsich rybaru z nekolika mist na brehu.

Smyslem tohoto projektu je nejen absolutni izolace kesky, ale i jeji bezpecne ochraneni proti nahodnemu nalezci – temer bez jakekoli moznosti vymudleni. Pro kesery plati absolutni zakaz niceni ptacich hnizd. Za sebemensi prestupek vuci tomuto zakazu bude nasledovat trest – jedinec bude vysvlecen donaha a dostane na zadek tak, ze si cely den nesedne. A jednou za pet dni bude pravidlene vlacen po nastenkach. Tento trest muze trvat i mesíce. Ve výjimecných prípadech i roky.

img1456011438919

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *